Site Overlay
Billedbøger
2081226

Illustreret af Mette Kirstine Bak

Bjørnen kommer. Gyldendal.

Billedbog. Handler om hvordan fantasien kan tage overhånd. Storesøster Maja skal passe de tre små søskende, mens mor er ude at købe ind. Bjørnetæppet findes frem, og Maja er en farlig bjørn, som jager de tre små. Maja går helt op i legen, og pludselig er bjørnen alt for farlig

8823298

Illustreret af Lise Arildskov Rasmussen.

Pigen der elskede ord. Forum. Samt bogklubben 12 bøger.

En billedbog på rim om at elske ord så højt, at man helt forsluger sig. Pigen Sille er bidt af ord, af historier. Hun læser og læser til hun er fuldstændig proppet. Og da der ikke kan være flere ord i hendes lille hoved, kommer de alle sammen ud i fine guirlander. En fortæller er født.

IMG_8881

Tre små fabler. Tofino forlag.

Haren og skildpadden, Bymusen og landmusen, Musen og løven.

Illustreret af Dorthe Rasmussen

Billedbøger - serier
IMG_8873

Anton bøger

Alle er illustreret af Kirsten Raagaard

Anmeldelse (lektørudtalelse) af Lotte Lykke Simonsen:

 Varme og charmerende pegebøger om drengen Anton.Små pegebogslæsere vil endnu engang kunne glæde sig over en historie, hvor identifikationen med Anton og hans gøremål er umiddelber, og samtidig nogle små fine historier med masser af lune. Illustrationerne er udtryksfulde i en varm streg og arbejder fint sammen med den højtlæsningsvenlige tekst. Både forfatter og illustrator er kandt fra mange andre bøger i børnebiblioteket, men her er deres første samarbejde. Bøger til de mindste fra 2 år – der helt sikkert også vil få smilet frem hos den voksne læser.

LEKTØRUDTALELSE:

Lerche, Else

I 2004 udkom de to første pegebøger om drengen Anton: Anton og de røde strømper og Anton og flyvesutten. Nu føjer endnu to charmerende og vedkommende titler sig til. De henvender sig til de 2-3-årige der nemt vil kunne identificere sig med Anton. De beskriver den nære verden, der udover at være konkret, rummer både følelser og spænding. Den enkle, mundrette tekst er skrevet i korte, betydningsbærende sætninger. Med illustrationerne udgør de en helhed, idet de sammen fortæller den fulde historie. Illustrationerne udfylder højresiderne. De er malet i en enkel, udtryksfuld streg. Farverne er stærke, og der er anvendt sort kontur. Personernes ansigtsudtryk er sigende, ikke mindst Antons tøjtiger hvis udtryk er kostelige kommentarer til Antons meritter. Der er fine for- og bagsider på bøgerne. I Anton og Dino leger Anton voldsomt med sit dinotøjdyr, så voldsomt at noget af fyldet kommer ud. Interessant synes Anton, der trækker alt fyldet ud, og bliver ulykkelig over den flade Dino. Heldigvis kan mormor reparere Dino. I Anton og jordbærgrøden hjælper Anton mor med at lave jordbærgrød. Anton kan ikke vente med at smage til de skal spise. Han tager den ud af køleskabet, men skålen er tung, og grøden tipper ned i hans bukser. Så de må i stedet have is til dessert LEK200615

Anton og den lille fugl

Anton leger på terrassen med sin lastbil. Pludselig lyder et bump. En lille fugl er fløjet ind i ruden.

 

Anton og brandbilen

I dag skal Anton og far hen på brandstationen. De skal besøge onkel Jeppe. Han er brandmand. I brandbilerne er der mange spændende knapper, man kan trykke på …

 

Anton og de store lommer

Anton har fået nye bukser. De har store fine lommer. Anton kan putte alt muligt spændende ned i sine lommer …

 

Anton og flyvesutten.

Anton er meget glad for sin sut. Men far er sur på Antons sut. Han kan ikke forstå Anton, når han taler med sutten i munden. Far vil gemme Antons sut. Men Anton er rigtig god til at lede.

Anton og de røde strømper.

Anton og mor skal ud at besøge farmor. Derfor skal Anton have sine fine røde strømper på. Dem han har fået af farmor. Anton får øje på et lille rødt egern ude i haven, og så lige pludselig er de røde strømper ikke så fine mere!

Anton og Dino

Anton er på besøg hos mormor. Han har Dino med. For Dino er hans bedste ven og den bedste til slåskamp. Pludselig er der et lille hul i Dino, og noget gult stikker ud. Anton trækker i det gule, og snart er Dino helt slap og slet ikke blød mere. Heldigvis kommer mormor og redder situationen.

Anton og jordbærgrøden

I aften kommer mormor og morfar. Så skal de have jordbærgrød. Anton elsker jordbærgrød. Han hjælper mor med at lave den. Bagefter skal jordbærgrøden i køleskabet. Der skal den vente helt til i aften.

Men Anton ved godt, hvordan man åbner køleskabet.

Anton skal vaccineres.

Anton skal vaccineres. Det har han ikke lyst til, men heldigvis skal far og Tiger med – for Tiger skal nemlig også vaccineres..

Illustreret af Kirsten Raagaard.

IMG_8857

Mette bøger

Mette er en glad lille pige på 2 – 3 år. Bøgerne er små historier fra hendes hverdag med far og mor, farmor og farfar, mormor og morfar.

Der er noget om at blive væk, at være til fødselsdag første gang, at opleve jule- og nytårsaften, at holde så meget af, at man kommer til at bide eller kramme en dukke så hårdt, at den går i stykker.

Alle er illustreret af Mette Kirstine Bak.

Lektørudtalelse
Anvendelsesmuligheder/målgruppe/niveau
Lille fin billedbog til de 2-3-årige om at skulle til tandlæge
Beskrivelse
Vi har ikke hørt eller set så meget til den rødhårede krøltop Mette de sidste par år, men her er Mette tilbage for fuld udblæsning med samme charme og glød. Vi har oplevet Mette i mange forskellige situationer, nu er turen kommet til det første besøg hos tandlægen. Mette tager sammen med far til tandlægen. For at vise Mette, at tandlægen og hendes store stol ikke er farlig, tager far først plads i stolen. Mette klarer frisag, men det gør far ikke! Igen vil de 2-3-årige pege-billedbogslæsere endnu engang kunne glæde sig over en historie, hvor identifikationen med Mette og hendes gøremål er umiddelbar. Illustrationerne er i en løs streg, som sætter fokus på det centrale i handlingen. De er farvelagte i varme og klare farver. Den enkle og stramme tekst arbejder rigtig godt sammen med illustrationerne. Forsideillustrationen viser Mette med en tandbørste og sin elskede abe, og bagsideteksten giver et kort og godt resumé af handlingen
Sammenligning
Sidst der kom en bog om Mette var i 2004 hvor bøgerne Mette hos frisøren og Mette savner far udkom. Og i 2007 kom der et nyt oplag af Mette skal sove. Der findes flere små billedbøger om tandlægebesøg, men denne bog er en af de letteste i genren
Samlet konklusion
En charmerende pegebilledbog om det første besøg hos tandlægen. En ny lille bog i serien om den lille rødhårede Mette. For de 2-3-årige og deres voksne medlæsere

Mette i bad. Gyldendal.

Mette og far skal besøge farmor, og Mette skal være fin. Far putter Mette i badekarret, og vandet er så dejlig varmt. Da Mette er kommet ud af badet og har fået en fin kjole på, skal far lige hente noget, og så lokker det varme vand….

 

Mette og mor. Gyldendal.

Mette skal med mor til bageren. Det er vinter og snevejr, og alle er pakket ind store frakker og huer. Der er mange mennesker hos bageren, og Mette trykker sig op ad mors store frakke. Hun ser bare ikke, at mor flytter sig, og da frakken går ud, følger Mette med og opdager til sin store rædsel, at det er en helt forkert frakke med en forkert dame indeni.

Mette i skoven. Gyldendal. Også udkommet på svensk og færøsk.

Mette er med far og mor i skoven. Hun klatrer op på en stabel træstammer og taber sutten ned mellem stammerne. Sutten ligger der lige så tydeligt, men det er umuligt at komme ind til den.

Mette skal sove. Gyldendal. Også udkommet på svensk og færøsk.

Far skal lægge Mette i seng. Først skal de læse en historie, men så skal Mette sove. Far sidder ved siden af og holder Mette i hånden. Da mor senere kigger ind, er det far, der sover trygt.

 

Mette på bytur. Gyldendal. Også udkommet på svensk.

Mette skal på bytur med mormor. De skal købe sko. – Pas nu godt på mormor, Mette, siger mor. Mette passer på, og mormor bliver kun væk en gang. 

Mette og gaven. Gyldendal. Også udkommet på svensk.

Mette skal til fødselsdag. Sammen med far køber hun en fin gave, så fin, at det er meget svært at forstå, at man skal give den fra sig. 

Mette bider. Gyldendal. Også udkommet på svensk. 

Mette bliver passet af farmor sammen med lille fætter Emil. Farmor har nogle dejlige røde æbler. Emil har nogle dejlige røde æblekinder. Mette kommer til at bide Emil.

Mette gemmer sig. Gyldendal. Også udkommet på svensk.

Mette og mor ler gemmeleg. Da far kommer hjem kan han ikke finde dem.

Mette pynter juletræ. Gyldendal. Oversat til svensk.

Mette og mor skal pynte juletræ. I en kasse ligger alle de fine ting, som skal sættes på træet. Der er også en fin engel, som Mette ikke kan stå for. Hun tager den op og giver den både kys og kram. Englen giver en mærkelig lyd fra sig.

Mette og det nye år. Gyldendal. 

Det er nytårsaften, og der skal være fest hjemme hos Mette. For nytårsaften er det nye års fødselsdag, og det skal man fejre. Mette og alle de voksne står oppe på stolene og råber: 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1: NU! Uden for vinduerne brager fyrværkeriet.

Mette hos frisøren. Gyldendal

Mettes mor er syg, og mormor må passe Mette. Men mormor skal til frisøren, og her går det ikke helt, som mormor havde tænkt. For Mette vil også være fin.

Mette savner far. Gyldendal

Mettes far er rejst langt væk med sit arbejde. Nu kan far ikke læse godnathistorie. Mette vil have , at far skal komme hjem. Men far kan ikke komme hjem. Til sidst må mor læse.

Mette hos tandlægen. Gyldendal

Mette har nogle meget flotte tænder. Og en meget fin tandbørste. Mette børster tænder hver dag. “I dag skal vi til tandlægen,” siger far. “Hun skal se, om dine tænder har det godt.” men gad vide, hvordan fars tænder har det? 

Mette får en lillesøster. Gyldendal

Mettes mor er meget tyk. Der er en baby inde i maven. Men babyen sparker. Mon den er sur på Mette?