Links:

 

Til forsiden

Kontakt migNY!

Så slår FABV til igen! Jonas´ far bliver truet af ...
 
Lelas Logbog 2. Fra Tobago til Lynaes
 070108 Grenada – før og efter Ivan

Forstørrelse
Se forstørrelse

Vi har været på Grenada før i år 2000, Lars og jeg og ungerne, og vi glædede os til at gense øen. Den er smuk og grøn og kaldes også krydderiøen på grund af sin produktion af muskatnød, vanille, kanel og mange andre ting blandt andet en helt pragtfuld økologisk chokolade af de fineste kakaobønner. Bare spørg efter Grenada Chocolate Company.

Øen var stadig lige smuk og spændende, men der var sket en stor forandring. Forandringen havde et navn, Ivan. Nej ikke Ivan den Grusomme, selvom man kunne forledes til at tro det, men orkanen Ivan, som i 2004 lagde en meget stor del af øen i ruiner, og ødelagde så mange af muskatnøddetræerne, at produktionen nu er nede på en 10. del af, hvad den var før. Overalt så man tegn på orkanens rasen. Tage var revet af huse, træer manglede toppen og var gået ud, og mange hjem var blevet forladt. Især de to store kirker, der, som kirker har for vane, lå højt hævet i hovedstaden St. George, var det gået hårdt ud over. De manglede stadig taget, og en stor indsamling var i gang for at restaurere dem.

Og det er så en anden ting, som var anderledes. Overalt blev der nemlig bygget. Efter orkanen fik Grenada stor hjælp fra andre lande, blandt andet fra Tobago og Trinidad, men også fra Kina. Midt i St. George ligger nemlig nu, opført på bare to år, et gigantisk stadion skænket af og bygget af Den kinesiske Folkerepublik. Foran det imponerende stadion står en kinesisk triumfbue en miniature med kinesiske tegn og inskriptionen ”donated by Peoples Republic of China”. Det stadion skal om få måneder være rammen om den store World Cup i cricket.

Så som det siges: ”Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget”. Der er kommet vældig gang i byggeriet på Grenada, og som Milo, vores chauffør på en tur rundt på øen sagde. ”De unge, de gider kun arbejde i byggebranchen nu. De vil ikke være inden for landbrug eller fiskeri mere. And thats because of Ivan.” Og denne bemærkning hørte vi gang på gang … ”because of Ivan” eller ”That was before Ivan”, ”that was after Ivan”. Så Grenada har fået en ny tidsregning. Før og efter Ivan.

Med kærlig hilsen fra Lene

 


 oprettet: 23-01-2007 Til forsiden
 
Menu:NY!


Anton skal ud at rejse. Langt væk med et stort f...