Links:

 

Til forsiden

Kontakt migNY!

Så slår FABV til igen! Jonas´ far bliver truet af ...
 
Lelas Logbog 2. Fra Tobago til Lynaes
 070223 St. Barth – modsætninger mødes

Forstørrelse
Se forstørrelse

St. Barth er en smuk ø med en masse store klippeskær rundt omkring sig og med St. Eustatius og Saba, som blånende vulkanøer i det fjerne.

St. Barth har en lidt sjov historie, idet den i 1784 blev givet som gave til den svenske kong Gustav d. 3. af hans gode ven, den franske kong Louis d. 16. Svenskere lavede en lille mønsterkoloni ud af St. Barth og kaldte hovedstaden Gustavia efter gæt selv hvem. Desværre gik det med tiden ikke så godt for øen. Danskerne gav hård konkurrence i handel med sukker fra øen St. Thomas, der kom flere orkaner, som gjorde stor skade på øen. Efter 92 år på svenske hænder blev øen i 1878 solgt tilbage til Frankrig for 320.000 franc, og er den dag i dag stadig fransk. Dog er der stadig mange gamle smukke huse tilbage fra den svenske tid.

St. Barth er også de riges ø. ”No ordinary tourists and no bums” er særlig velkomne. Man ser helst kun de rige, der hele dagen ankommer med privatfly i en lind strøm eller ligger i havnen med de mest fantastiske kæmpestore luksusyachter. Man kan tage sig en slentretur hen langs molen og glo uhæmmet (kan ikke lade være) på de utrolige både og de fine mænd og damer med fancy hatte, der sidder på dækket til udstilling med deres høje slanke glas med perlende indhold og tjeneren diskret ved hånden. Lars faldt helt i svime over ”Ranger”, en kopi af en J-båd (en meget stor flot sejlbåd der før i tiden blev brugt til Americas Cup), der er bygget i Skagen. Den var bare utrolig flot og er nu foreviget i billedsamlingen, så John kan se den, når han kommer med ombord (ØDS gav faktisk i sin tid tilbud på støjprediktionen, men fik ikke jobbet).

En tur ned ad hovedgaden i Gustavia gør også indtryk. Der er et utal af lækre tøjbutikker uden et eneste prisskilt i sigte, og kølemontren i supermarkedet er fyldt med champagneflasker i stedet for de coca cola og læskedrikke, som vi ellers er vant til at se der.

MEN – det der med ”no bums”, det kan de ikke helt holde. Faktisk ligger der i havnen i området uden for byen ret mange ”bumsebåde”. Slidte sure både med faldefærdige joller bundet til siden. Vi sad den første morgen ved morgenkaffen og studerede en båd, der lå lidt fra os. Den var meget slidt og skrammet, der hang lasede farvede flag i riggen og agter var cockpittet skærmet af en meget affarvet slidt presenning. Vi havde fået øje på hans flag og diskuterede, hvor han kom fra. Jeg skulle netop til at løbe ned efter flagbogen, da en mørk mand dukkede op fra kahytten uden en trævl på kroppen. Han gik ud helt agter og hang sig ud over vandet i sammenkrummet tilstand med enden nederst. ”Han skal nok have sit morgenbad,” sagde Lars, men manden blev hængende i samme stilling, og snart dukkede der en lang pølse ud fra ham, der hvor han var nærmest vandet.

OK! Vi måbede lidt. Godt nok er det en smart måde at komme af med tingene på, men midt imellem en vrimmel af andre både – det er nu lidt specielt. Men manden hang der – stille og fredeligt og i lang tid, mens han gjorde sit ærinde færdigt. Så forsvandt han nedenunder, for straks efter at komme op med et stykke krøllet toiletpapir, som også røg udenbords. Jo der må siges at være himmelvid forskel på denne gut fra St. Kitts og Nevis (det var der flaget kom fra) og til de lag på lag sminkede, dyrt duftende damer, der trippede rundt i strøggaden inde på land.

Med kærlig hilsen fra Lene

p.s. vi mødte Lotus 3 og fik en hyggelig snak.

 

p.p.s billedet er af den meget flotte J-båd ”Ranger”


 oprettet: 14-03-2007 Til forsiden
 
Menu:NY!


Anton skal ud at rejse. Langt væk med et stort f...