Links:

 

Til forsiden

Kontakt migNY!

Så slår FABV til igen! Jonas´ far bliver truet af ...
 
Lelas Logbog 2. Fra Tobago til Lynaes
 070707 Drama ved Alderney Race

Alderney Race, som løber eller spurter mellem den franske kyst ved Cherbourg og øen Alderney er en af de mere livlige passager. Strømmen kan her løbe med op til 10 knob enten den ene eller den anden vej, alt efter om tidevandet løber ind eller ud.

Lars havde regnet længe og timet det helt perfekt, så vi både kunne komme ud af havnen på Jersey ved højvande (der er 11 meters forskel, så man kan ikke bare sejle, når man vil), og 8 timer efter være ved Alderney Race netop, som strømmen vendte, det vil sige på det tidspunkt, hvor der er færrest bølger. Vi kom på prikken sejlende ca. 5 knob, og vupti kom strømmen med os, og i løbet af få øjeblikke var vi oppe på at sejle 10 knob. Herligt at blive skubbet af sted på den måde. Klokken var 22.30, og vi var begge oppe.

Løbet er jo dramatisk nok i sig selv, men her kl. 22.30 gav vores VHF sig pludselig til at udsende nogle høje hyletoner. Det var et "distress call", det vil sige et opkald fra et skib i nød. Vi hørte en dyb mandestemme med kraftig accent kalde op og fortælle, at han havde en mand over bord. Han blev svaret af den franske Coast Guard, som straks begyndte at stille spørgsmål. Hvem var faldet over bord? Hvor gammel var vedkommende? Hvor lang tid siden var det, at han var faldet overbord? Havde han redningsvest på? Kunne man se manden? Hvad var positionen? Og hvilken båd talte man med?

Der udspandt sig en samtale på gebrokkent engelsk, hvor de to mænd med hver deres kraftige accent, noget vi hørte som østeuropæisk og så fransk, forsøgte at kommunikere. Og det var ikke let. De nåede frem til, at det var en ung mand på ca. 25, som var faldet i vandet for 5-10 minutter siden, han havde ikke redningsvest på, og man ikke kunne se manden fra "Agat", som skibet hed. Af positionen fremgik det, at skibet lå lige på den anden side af Alderney, altså ikke langt fra, hvor vi sejlede.

Nu meldte også en tysk fragtbåd ind. Han lå i se-afstand til Agat og spurgte, om han kunne være til nogen hjælp. Den franske Coast Guard takkede ham og bad ham blive på stedet og holde udkik efter manden, der var faldet over bord.

Efter denne samtale kom manden fra Agat pludselig tilbage. Nu havde han tre mand overbord. What!? Vi kunne høre den franske mands overraskelse, som var lige så stor som vores, og det viste sig, at man havde sat en redningsjolle med to mand i ud fra Agat, men at jollen var kæntret, og begge mænd var faldet i vandet.

Nu udspandt der sig en længere samtale mellem Agat og Coast Guarden, og vi sad der og lyttede. Det var ret nervepirrende, for de kunne ikke forstå hinanden ret godt, og pludselig blev der helt tavst fra Agat. Der gik nogle minutter, hvor franskmanden forsøgte at kalde ham gentagne gange, så kom han endelig tilbage og fortalte ret usammenhængende, at nu var de to mænd tilbage i redningsjollen. Franskmanden troede så, at alt var godt, og alle var ude af vandet, mens vi sad og talte på fingre og mente at forstå, at den første mand over bord stadig var derude. Det viste sig også at være det rigtige, og snart blandede en ny stemme sig, nemlig piloten fra redningshelikopteren som var på vej.

Og så pludselig ... få minutter efter kom manden fra Agat tilbage med et udråb, at nu kunne han se manden 200 meter væk på sin bagbords side. Franskmanden fortalte ham, at både redningbåd og helikopter var tæt ved. Helikopteren blev guidet derhen, og fem minutter efter kunne man melde at man havde reddet manden op af vandet og var på vej til hospitalet i Cherbourg med ham.

Nu var der mere ro på, og franskmanden begyndte så at udspørge manden fra Agat. Han fik at vide, at Agat var en fragtbåd med fem mand ombord, at manden, der var faldet overbord var 21 år, kom fra Ukraine og hed Kim samt et langt ukrainsk efternavn. Franskmanden spurgte, hvorfor han var faldet overbord, og manden svarede, at det vidste han ikke, og at han ikke havde set det. Og så kom spørgsmålet, om manden fra Agat kunne give et svar på, hvorfor manden havde været nøgen, da han faldt over bord?

Manden fra Agat mumlede et eller andet uforståeligt, og så blev der tavst fra Agat. Franskmanden forsøgte at kalde op gentagne gange, men ikke en lyd lod sig høre.

De næste timer, mens jeg havde vagt, sad jeg og hørte Coast Guarden kalde Agat gang på gang, men de fik aldrig svar.

Hvad det var for en historie, der lå bag, at en ung ukrainsk mand fra et større fragtskib havner i vandet i den engelske kanal om natten og splittenøgen, kan man kun gisne om, men dramatisk var det at følge med i.

Heldigvis blev han reddet, Og det var imponerende, så hurtigt redningshelikopteren var fremme. Der gik ca. ½ time fra nødkaldet indløb, til manden var på vej til hospitalet i Cherbourg. Og man må sige, at heldet var med den unge fyr, for det var ved at blive mørkt, og det er et farvand med megen strøm, så han kunne let være drevet langt. Og uden tøj eller redningsvest må det have været svært at holde sig oppe i bølgerne.

Så det var en dramatisk aften, heldigvis med lykkelig udgang, der midt i Aldernay Race.

Med kærlig hilsen fra Lene


 oprettet: 28-07-2007 Til forsiden
 
Menu:NY!


Anton skal ud at rejse. Langt væk med et stort f...