Links:

 

Til forsiden

Kontakt migNY!

Så slår FABV til igen! Jonas´ far bliver truet af ...
 
Lelas logbog 1 Fra Lynaes til Tobago
 

Forstørrelse
Se forstørrelse

Så er Lars i gang igen. Manden med gåpåmod strikes again! Eller hvad det nu hedder. Der er hele tiden noget, der trænger til at blive set til. Lige nu er det forlugen, som er utæt. Den har fået et hak på et eller andet tidspunkt og skal rettes ud. Og så er der lidt utætte ruder i styrbord, de skal have en omgang sikaflex, og lige nu er han på besøg hos endnu en vhf ekspert for at se, om det måske er kablet til vores vhf, der ikke virker. Det er næsten det eneste, vi ikke har fået afprøvet. Jo der er meget, der hænger på Lars´ skuldre.

Og jeg har jo slet ikke fortalt om alt det, han har gjort ved båden de sidste par år. Ikke bådinteresserede kan stige af her, for nu kommer en masse fakta.

For det første er den blevet set grundigt efter overalt. Der er blevet forstærket i dørken med glasfiber, og roret har været af og på et par gange. Det er en meget svær ting, fordi det er så stort og tungt. Man kan kun tage det af, når båden står på land, så vi måtte grave et dybt hul for at kunne sænke det ned og op.

Så er hele riggen blevet gået efter. Riggen er mast, og alt hvad der holder den. Der er mange reb og wirer, og mange af dem er blevet skiftet ud med nye og stærkere. Så er der blevet skruet nye metalbøjler på dækket, så der er mere at gøre fast i og holde fast i. Desuden har Lars lavet en gørefastline hele vejen langs med båden til begge sider, så livlinerne kan fæstnes her og køre, med når man bevæger sig rundt på dækket. Vi har den regel, at man har livline på, hver gang man bevæger sig ud af cockpittet under sejlads, og at man altid har livline på, når man er på vagt alene. Og så selvfølgelig i hårdt vejr, men det giver jo sig selv. Vi har også fået kravlegård. Det vil sige sat net op hele vejen rundt i søgelænderet, så ting ikke så let falder over bord i urolig sø. En stor lettelse (for mig) når man bakser rundt med fendere. Det er nemlig min opgave at sørge for fenderer og fortøjninger, når vi lægger til og fra. Lars var ikke helt lun på det her net. Han synes, at det ser grimt ud, og kønt er det jo heller ikke, men jeg argumenterede for det praktiske aspekt, og vi fik anskaffet de famøse net. Og så skulle tilfældet da også lige være, at da Lars endelig fik taget sig sammen til at sætte det på i Boulogne sur Mer, lå vi ved siden af en ret Karl Smartagtig hollænder. Faktisk rimeligt storbraldrende og ikke særlig behagelig type. Da han så Lars gå i gang med at montere nettet kom det særdeles spydigt ”Are you expecting a baby?” Efterfulgt af en måske lidt hånlig latter. Så det var jo en tort. Men nettet er nu supergodt og har allerede reddet os fra at miste en bådshage og et spilhåndtag.

Bagtil på Lela er der blevet lavet en helt ny platform, som rager ud fra bagenden. Den er meget flot med teakdæk, og her har Lars lavet et hækanker med kæden i en teakkasse. Der står også to store dunke med hhv. ekstra diesel og benzin til påhængsmotoren Og så er vindroret monteret her. Desuden har Lars fået lavet en kraftig bøjle, som går højt op i luften som en bro fra den ene siden af båden til den anden. På den er der monteret et solpanel, en radar, en navtex (som er den vi modtagere løbende vejrmeldinger på) samt antenne til gps og  reserveantenne til hvf radioen (den vi købte i Vlissingen). På søgelænderet bagtil har også påhængsmotoren på 6 hk fået sin plads. Til den har Lars lavet et hejsesystem, så vi kan få den tunge motor sikkert ned og op, når den skal sættes på gummibåden.

Inde i båden er der jo så alt det elektroniske. Vi har fået ny HF radio, gps, Navtex og radar. Og Lela har sin egen pc med dertil hørende søkort. Alt det udstyr er blevet monteret, og Lars har brugt mange timer på at sætte sig ind i de mange programmer. Og det er bare så fint og velfungerende. Vi er i stand til at få vejrmeldinger på mange forskellige måder. Navtexen sender konstant nye meddelelser, som kan aflæses på en skærm. HF radioen sender signaler, som kan aflæses som vejrkort på pc´en, og vi har en bærbar lille printer, som kan printe kortene ud. Og så kan vi også høre lokale udsigter på VHF radioen samt checke nettet og dmi´s side, når vi er i havn. Vi bruger ikke satelitetelefonen til det (endnu). Den er langsom og skal kun bruges, når alle andre muligheder er udtømte. Med ombord har vi også hver vores bærbare pc, og Lars har sørget for opladere til alt, både når vi har landstrøm, og når vi kører på bådens strøm. Det er bare så fint. Vi kan oplade både pc´er, mobiltelefoner, kameraer m.m. Til alt det udstyr samt alle vores bøger og mapper med diverse papirting, har Lars lavet et ret flot skab med skydelåger, hvor det hele ligger og står godt beskyttet, også når vi ruller og hugger i søen. Og så er der alle de andre skabe, som har fået ekstrahylder og rum, hvor det var tiltrængt. Vi har også fået hængt net op til grøntsager, lavet flytbare vasketøjssnore m.m., og så har toilettet fået en tur. Toilettet og den ved lov påbudte holdingtank. DET var ikke sjovt arbejde. Tanken er sat op i kistebænken, og der var så lidt plads, at Lars, når han var alene i båden i vinters og lå dernede i det snævre rum, sørgede for at have sin mobil med, hvis det nu skulle ske, at han ikke kunne komme op igen. Hold da op hvor har han indimellem været skæv og øm i kroppen efter at have ligget i mange mærkelige sammenkrummede stillinger og skruet med det yderste af neglene. Men det har været besværet værd. Vi har den fineste og velfungerende båd.

Og hvad har jeg så lavet. Jo jeg har taget mig af huset og administrationen. Jeg har tømt huset for alle personlige ting og stablet dem i kælderen, samt malet de rum der trængte mest. Og så har jeg været i gang med al papiret. Både ang. skat, folkeregister, udlejning, forsikring af båd, forsikring af os. Læst mig igennem et væld af papirer fra Langturssejlerforeningen om alt muligt: medicin ombord, mad ombord, pas, visa, hvad skal vi egentlig have med at tøj osv. osv. Så vi har haft nok at se til de sidste par år for Lars´ vedkommende og især det sidste halve år for mit vedkommende. Hjemme har vi så bror Peter til at holde styr på det hele med banker, kontrakter og alt løbende post.

Det var bare lidt om, hvad man skal omkring for sådan at flytte sin tilværelse fra 175 kvadratmeter til en 11 meter lang båd, som skal være sikker og komfortabel bolig et helt år. Men det var det værd. For nu er vi her, og det er bare fint.

Og lige nu, mens disse linjer skrives, sidder jeg med solen bagende i nakken oppe på dækket og skriver ved vores lille bord. Foran mig ligger Guernseys fine huse med facaderne vendt mod havnen. Det er hvidmalede eller sart pastelfarvede bygninger i 3-4 etager, der ligger som en ubrudt række med enkelte smalle gader, som forsvinder op til gågaden bagved. På den befærdede gade er der store blomsteropsatser overalt, og alt er pænt og velholdt. Om ikke så længe, når Lars vender tilbage fra sin ekspedition ang. vhf radioen, skal vi ud at cykle og se lidt mere af Guernsey end bare bymidten og havnen.

Nok fra mig nu

Kærlig hilsen fra Lene

 


 oprettet: 23-08-2006 Til forsiden
 
Menu:NY!


Anton skal ud at rejse. Langt væk med et stort f...