Site Overlay
Romaner for børn og unge
5879863

Forside af Peter Madsen

Et halvt hjerte. Forum. 

Roman for større børn og unge.

Efter en bilulykke, hvor Najas mor og lillesøster omkommer, rejser Naja og hendes far tilbage til den lille by i Grønland, hvor Najas mor kom fra.

Naja er halvt grønlænder, men hun forstår ikke den grønlandske kultur og føler sig ikke hjemme. Hun har ikke kun mistet sin mor og lillesøster, men også sin bedste veninde, sin hverdag og sin identitet.

I sin søgen efter trøst søger hun ud i fjeldet. Og her bliver hun hjulpet på en måde, som rækker langt ud over den umiddelbare virkelighed.

Bogen er stærkt inspireret af fundet af de grønlandske mumier ved Qilakitsoq i 1972.

Fra bagsideteksten:

“Hjertet slog tungt og hårdt i hendes bryst.

Boblen omkring hende trak sig sammen.

Der var en uro i luften.

Navne blev hvisket og gled som tågede dybhavsfisk igennem hendes krop.

Anaana, Mamarpoq, Arnak, Atajik, Arqaluk … Naja …”

Det handler bogen om:

Naja mister sin mor og sin lillesøster ved en bilulykke. Naja synes, at det er hendes skyld, fordi hun ikke holdt øje med sin lillesøster, og moderen blev uopmærksom og kørte galt.

Najas mor er fra Grønland. Hendes far er fra Danmark, og Naja har altid boet i Danmark.

Nu vil hendes far tilbage til Grønland. De flytter ind i et lille hus i den by, hvor Najas mor kommer fra, og hvor Najas mormor bor sammen med resten af Najas mors familie.

Naja kan ikke tale grønlandsk og føler sig meget fremmed. Hun savner sin mor, sin lillesøster, sin klasse og sin bedste veninde i Danmark.

Naja er ked af det og finder et sted i fjeldet, hvor hun går ud for at være alene med sine tanker. Når hun er her, får hun nogle mærkelige drømme. Hun drømmer om en anden Naja, der levede for 500 år siden.

Der sker meget for Naja, og det er lige ved at gå galt. Men i sidste øjeblik bliver hun reddet, og bogen ender godt.

Hvorfor skrev jeg bogen?

I 1972 fandt man en grav ved byen Uummanak i Grønland. Da man åbnede graven lå der otte mumier i den, seks kvinder og to små børn. De havde levet i år 1460 og havde ligget i over 500 år i graven, men de var helt utroligt velbevarede.

Der var mange bud på, hvad der var sket. Måske var de druknet? Måske havde de været syge? Måske var de sultet ihjel?

Fundet gemte på en historie, og jeg ville gerne fortælle den historie.

Jeg har tænkt meget på, hvilken skæbne, der førte til, at de otte mennesker lå sammen i graven. Jeg har læst alle de bøger, jeg har kunnet finde om mumierne. Blandt andet “Himlen er lav” af Jens Rosing.

Jens Rosing var med, da man åbnede graven, og jeg besøgte ham, da jeg begyndte at skrive bogen Et halvt hjerte.

Men samtidig ville jeg også fortælle pigen Najas historie. Hvordan hun føler sig halv, både fordi hun har mistet halvdelen af sin famille, fordi hun har mistet sine klassekammerater og sin bedste veninde, og fordi hun er halvt dansk og halvt grønlandsk og ikke rigtig kan få de to halvdele til at passe sammen.

Da jeg skrev bogen rejste jeg til Nuuk, som er Grønlands hovedstad. Her besøgte jeg museet og så tre af mumierne, som ligger der. Den ældre kvinde med det lille spædbarn, og den unge pige, som stadig har et smil om munden og et flot langt sort hår. Jeg valgte den unge pige som min hovedperson fra Grønland i gamle dage.

Jeg besøgte også en familie, hvor moderen var dansk og faderen grønlandsk og talte med deres fire børn om, hvordan det er at være både dansk og grønlandsk. Især den ældste pige på 14 år kunne fortælle mig meget om, hvordan hun mente, at min nutidige hovedperson Naja ville have det ved at blive flyttet fra Danmark til Grønland.

Temaer i Et halvt hjerte.:

  1. Najas sorg og skyldfølelse over ikke at have passet godt nok på sin lillesøster, så hun mister både sin søster og sin mor.
  2. Najas problemer med at finde sin egen identitet.
  3. Grønland i vores tid.
  4. Grønland i gamle dage.
  5. Og så lidt om veninder og kærester.

Pressen skrev om et halvt hjerte:

Bogmarkedet 2002 nr. 41 s. 23 af Steffen Larsen:

Lene Fauerby er taget tilbage til det Grønland, som hun kender så godt. Børnebogen Et halvt hjerte fortæller en moderne historie om pigen Naja, der kommer ´hjem´, fordi der er sket noget forfærdeligt med mor nede i Danmark. Nu slikker hun og far sårene. Det er bestemt ikke nemt – og bedstemor lugter af fisk.

Ind i denne hverdagsrealisme væver Lene Fauerby en historie om, hvad der hændte de kvinder, man fandt som mumier i én grav. Også de var ubekymret glade, da ulykken ramte dem i 1460. Det er en fin bog om sorrig og glæde til alle tider.

Folkeskolen 2003 årg.120, nr. 10 s. 53 af Ingrid Skovgaard Andersen:

Det flækkede liv – konfrontationen mellem fortid og nutid – afspejles på flotteste vis i Peter Madsen illustration på forsiden af bogen “Et halvt hjerte”. For Naja – hovedpersonen i bogen – bliver livet ubarmhjertigt flækket, den dag moderen og lillesøsteren bliver dræbt i en bilulykke.

Pludselig er det slut med alle de almindelige dage med deres almindelige gøremål og ritualer.

Faderen tror på opbruddet som løsning til at komme videre i livet. Han og Naja flytter til Najas mors hjembygd i Grønland. Naja er ikke begejstret for de nye omgivelser og for adskillelsen fra vennerne i Danmark. Kulturmødet er også svært, med en familie, som hun ikke har set i mange år.

Fjeldet bliver hendes tilflugtssted. I fjeldene finder hun rum, fred og afslapning. I afslapningen drømmer hun mærkværdige og meget dramatisk drømme, som sætter hende mange hundrede år tilbage i tiden. I drømmene indtager hun en piges plads i en konebåd. Båden kæntrer, og alle i båden dør. Drømmen har stærke paralleller til Najas egen ulykkeshistorie. Naja vågner af drømmene med et fornyet og stærkt ønske om at få tag i livet.

Det fungerer meget flot og dramatisk med at få flettet historien om de gamle mumier fra Umanaq-området ind i historien. Fundet af mumierne fandt sted i 1972.

Bogen er meget velskrevet med et billedrigt sprog, men stadig letlæselig. Bogen vil fortrinsvis tiltale piger, som vil få en god læseoplevelse. Bogen vil kunne fungere fint i forbindelse med emner som opbrud og kulturmøde. Absolut en bog til skolebiblioteket.

Børn og Bøger 2002 nr. 6 af Kirsten Aggerholm:

Allerede første side i denne medrivende bog signalerer katastrofe. En lykkelig tilværelse knuses på et sekund.

Den altoverskyggende hovedperson er teenagepigen Naja, som er halvt dansk og halvt grønlandsk.

Efter en bilulykke, hvor Najas lillesøster og hendes grønlandske mor omkommer, rejser hun og faderen tilbage til Grønland til moderens fødeby. Dette er en ekstra belastning for Naja. Ikke blot har hun mistet sin mor og lillesøster, men hun bliver nu også revet fra sin kendte danske tilværelse til en ny og ukendt i et helt fremmed miljø. Alt det, der har været hendes verden, er væk – hun føler sig kun halv.

Børn kan være så ulykkelige, at de bliver apatiske for at kunne holde det ud, og voksne kan have svært ved at forstå deres reaktion.

I sin ensomhed går Naja mange gange til fjelds, og her oplever hun sære drømme om nogle grønlandske kvinder og en konebåd, der kæntrer som en pendant til bilulykken.

Inspirationen til dette har forfatteren fået fra fundet af nogle 500 år gamle mumier i Uummanaq området, som blev opdaget i 1972 i en hule under en klippehylde. På en underlig måde identificerer Naja sig med en af mumierne, som led druknedøden, og hun indser, at hun trods alt har lyst til at leve videre.

Der er fine naturskildringer, som viser at forfatteren er fortrolig med den storladne grønlandske natur, fordi hun selv har boet der, og sekvenserne om mumierne føjer sig fint og logisk ind i handlingsforløbet.

Denne spændende og følelsesladede bog er gjort overkommelig læsning for børn fra omkring 4. – 5. Klasse ved at have en stor og tydelig topografi og korte overskuelige kapitler.

Bibliotekslektørerne skrev:

Af Vibeke Axelsen:

Denne velskrevne bog vil kunne læses fra 5. Kl. Den er let at læse, sproget er enkelt, layoutet er med tydelige store bogstavtyper, og kapitlerne er overskuelige. Hovedpersonen er 13 år, så den vil have relevans for læsere helt op til 7. Klasse. Historien er spændende og vedkommende – nok specielt for piger. Den handler om Naja, hvis far er dansk og mor grønlandsk. Moren og lillesøsteren bliver dræbt i en tragisk bilulykke, og farens og Najas liv går i stykker. For at ændre på deres situation og prøve at få et nyt liv, flytter Naja og faren til Grønland til den lille by, hvor moren kom fra. Naja trives dog ikke. Hun er splittet mellem sin tidligere tilværelse i Danmark og sit nye liv i Grønland. Hun føler sig ensom, og der skal en dramatisk begivenhed til, før situationen vendes til det bedre. I sin ensomhed færdes hun en del i fjeldet, og der finder hun et yndlingssted, hvor hun opholder sig og drømmer sære drømme. På fornemste vis får forfatteren flettet drømmene sammen med den begivenhed, der bliver vendepunktet for Naja og hendes fremtid, så hun kan se lys forude. Bogen har troværdige og gode personbeskrivelser, og læseren får et fint indblik i grønlandsk kultur og natur. Bagsidetekst og forsidebillede svarer fint til indholdet.

Af Elin Søborg:

Lene Fauerby har skrevet en række bøger for børn især billed- og letlæsningsbøger, men også enkelt romaner for større børn. Her tager hun dels udgangspunkt i en ca. 13-årig piges tab af mor og lillesøster i en trafikulykke og siden tab af venner og de velkendte omgivelser, da hun og faderen meget mod hendes vilje flytter til moderens hjembygd i Grønland. Dels tager hun udgangspunkt i fundet af nogle grønlandske mumier i 1972. I sin ensomhed søger Naja op i fjeldene, hvor hun i en slags drømmesyn flere gange bliver til den unge pige, der er en af mumierne og oplever hendes sidste dage og druknedød, som viser Naja, at hun ikke selv er parat til at dø. Billedet af Najas sorg og reaktion på den står stærkt, ligesom mumiepigens tanker og gøremål går klart igennem, mens de øvrige personer og egentlig også den grønlandske dagligdag, Naja møder, står ret svagt, bl.a. ved man ikke helt sikkert, hvor gammel hun er. Sproget er malende og meget billedrigt, men let at gå til, og den åbne opsætning og typografi gør den tilgængelig fra ca. 11 år. Det smukt tegnede omslag, der signalere både Grønland og dobbelt identitet vil især tale til de lidt romantiske piger i 12-14 års alderen

Læserne skrev om et halvt hjerte

Rikke 8. Klasse:

Det er en rigtig god bog og forfatteren er rigtig god til at skrive sådan at man virkelig lever sig ind i hvordan Naja har det. “Indeni var der lige så gråt som udenfor, og sådan var det bedst nu.”

Hun beskriver utrolig godt Najas følelser. Der sker hele tiden noget i bogen og den er ikke kedelig på noget tidspunkt.

Lene Fauerby : Et halvt hjerte
Bogen handler om en pige der hedder Naja, hende og hendes far, mor og lillesøster der hedder Emilie. De kører galt og hendes mor og Emilie dør. Hendes Far beslutter at de skal flýtte til Grønland, der kommer Najas mor fra og deres familie bor der oppe.
Der går lang tid før at hun rigtig kan falde til. Hun skal gå i klasse med sin fætter Mikkel, og hun har fået at vide at de kun er 13 i deres klasse. I Najas gamle klasse var de ca 27, så hun synes det er meget mærkeligt. De skal sidde ved enkelt bord og det er Naja heller ikke vant til. En dag vil hun skrive et brev til sin bedste veninde Line, og hun får et tilbage. Hun bliver sur på Line de store havde lige lavet et skuespil og Line og Troels var hovedpersonerne. De spillede Romeo og Julie. Naja har tit kunne lide Troels og nu kom Line og Troels sammen. Hun ville ikke skrive brev til Line i lang tid. Naja skulle starte i skole, hende og Mikkel gik op i deres cafeteria og fik en is. Naja sad over for to piger der hed Julia og Emma, de sad og snakkede på grønlandsk så hun kunne ikke forstå noget af det. Lidt senere var der en pige der spurgte om jeg ikke kunne grønlandsk, og jeg sagde nej. Hun sagde at de havde sagt at Naja var grim, men det var dem der var grimme den ene havde en stor prik på næsen, den var rød. Da Naja kom hjem var der brev til hende fra Line. Der var en halskæde i. Line og Naja bliver gode venner igen og Line kommer og besøger dem.

Christina – 12 år

Andre Bøger jeg har skrevet om Grønland:

Fanget af isen

14-årige Mikkeli og bedstefaderen tager på sælfangst på Grønlands Østkyst nær Ammassalik. Tåge medfører, at de driver rundt i to uger. Heldigvis er bedstefaderen en erfaren fanger og stor fortæller.

Nogen gange gør det ondt at leve

2. del af: Fanget af isen.

Mikkeli og Silpa går i 10. klasse i en lille østgrønlandsk bygd. De er glade for hinanden, men Silpa har problemer hjemme, og deres kærlighed bliver sat på mange hårde prøver.

Serien om Kasper og Malik

Fjeldånden.

Kasper og Malik bor i Grønland. De går op i fjeldet. De vil jage ryper. De ser noget i sneen og går efter det. Er det en ond ånd? De bliver væk og det begynder at sne. De farer vild og de kan dø i kulden. Kan nogen finde dem?

Isbjerget.

Kasper og Malik bor i Grønland. De sejler ud i en båd for at fiske. De ser en flok hvaler. De vil se dem bedre og kravler op på et isbjerg. Isbjerge er farlige og kan gå i stykker. De to kommer i stor fare.

En hvalp i fare.

Kasper har fået en hundehvalp. Han bor i Grønland, hvor der er vilde hunde, der spiser hundehvalpe, hvis de er sultne nok. Kaspers hvalp bliver taget en dag …

To isbjørne.

Kasper og Malik bor i Grønland. En dag kommer de for langt op i fjeldet, og pludselig er der to isbjørne efter dem.

Flere er undervejs

Bøger man kan læse om mumierne og det gamle Grønland:

Rosing, Jens Himlen er lav / [tekst og tegninger] Jens Rosing. – [Højbjerg] : Wormianum, 1979. – 55 sider : ill. ; 26 cm

For 500 år siden ramtes et lille nordgrønlandsk samfund af en katastrofe, hvor 8 mennesker omkom. Her skildres fundet af deres grave, de begravede, deres dragter og livsvilkårene dengang

Fleischer, Jørgen Grønlands historie – kort fortalt / Jørgen Fleischer. – 1. udgave, 1. oplag. – [Kbh.] : Aschehoug, 2003. – 70 sider : ill. (nogle i farver)

Andre bøger man kan læse om det nye Grønland:

Bibi er grønlænder / Peter Bejder og Kim Boye Holt ; fotos af Thomas Arnbo. – Skødstrup : Mañana, 2002. – 48 sider : ill.. – (Verdener mødes)

Faurby, Bent Grønland / af Bent Faurby ; tegninger: Christian Würgler Hansen ; fotos: Hans Meineche … [et al.]. – 1. udgave, 7. oplag. – [Kbh.] : Gyldendal, 2003. – 32 sider : ill. (nogle i farver). – (De små fagbøger)

Fra bagsideteksten:

“Hjertet slog tungt og hårdt i hendes bryst.

Boblen omkring hende trak sig sammen.

Der var en uro i luften.

Navne blev hvisket og gled som tågede dybhavsfisk igennem hendes krop.

Anaana, Mamarpoq, Arnak, Atajik, Arqaluk … Naja …”

Det handler bogen om:

Naja mister sin mor og sin lillesøster ved en bilulykke. Naja synes, at det er hendes skyld, fordi hun ikke holdt øje med sin lillesøster, og moderen blev uopmærksom og kørte galt.

Najas mor er fra Grønland. Hendes far er fra Danmark, og Naja har altid boet i Danmark.

Nu vil hendes far tilbage til Grønland. De flytter ind i et lille hus i den by, hvor Najas mor kommer fra, og hvor Najas mormor bor sammen med resten af Najas mors familie.

Naja kan ikke tale grønlandsk og føler sig meget fremmed. Hun savner sin mor, sin lillesøster, sin klasse og sin bedste veninde i Danmark.

Naja er ked af det og finder et sted i fjeldet, hvor hun går ud for at være alene med sine tanker. Når hun er her, får hun nogle mærkelige drømme. Hun drømmer om en anden Naja, der levede for 500 år siden.

Der sker meget for Naja, og det er lige ved at gå galt. Men i sidste øjeblik bliver hun reddet, og bogen ender godt.

Hvorfor skrev jeg bogen?

I 1972 fandt man en grav ved byen Uummanak i Grønland. Da man åbnede graven lå der otte mumier i den, seks kvinder og to små børn. De havde levet i år 1460 og havde ligget i over 500 år i graven, men de var helt utroligt velbevarede.

Der var mange bud på, hvad der var sket. Måske var de druknet? Måske havde de været syge? Måske var de sultet ihjel?

Fundet gemte på en historie, og jeg ville gerne fortælle den historie.

Jeg har tænkt meget på, hvilken skæbne, der førte til, at de otte mennesker lå sammen i graven. Jeg har læst alle de bøger, jeg har kunnet finde om mumierne. Blandt andet “Himlen er lav” af Jens Rosing.

Jens Rosing var med, da man åbnede graven, og jeg besøgte ham, da jeg begyndte at skrive bogen Et halvt hjerte.

Men samtidig ville jeg også fortælle pigen Najas historie. Hvordan hun føler sig halv, både fordi hun har mistet halvdelen af sin famille, fordi hun har mistet sine klassekammerater og sin bedste veninde, og fordi hun er halvt dansk og halvt grønlandsk og ikke rigtig kan få de to halvdele til at passe sammen.

Da jeg skrev bogen rejste jeg til Nuuk, som er Grønlands hovedstad. Her besøgte jeg museet og så tre af mumierne, som ligger der. Den ældre kvinde med det lille spædbarn, og den unge pige, som stadig har et smil om munden og et flot langt sort hår. Jeg valgte den unge pige som min hovedperson fra Grønland i gamle dage.

Jeg besøgte også en familie, hvor moderen var dansk og faderen grønlandsk og talte med deres fire børn om, hvordan det er at være både dansk og grønlandsk. Især den ældste pige på 14 år kunne fortælle mig meget om, hvordan hun mente, at min nutidige hovedperson Naja ville have det ved at blive flyttet fra Danmark til Grønland.

Temaer i Et halvt hjerte.:

  1. Najas sorg og skyldfølelse over ikke at have passet godt nok på sin lillesøster, så hun mister både sin søster og sin mor.
  2. Najas problemer med at finde sin egen identitet.
  3. Grønland i vores tid.
  4. Grønland i gamle dage.
  5. Og så lidt om veninder og kærester.

Pressen skrev om et halvt hjerte:

Bogmarkedet 2002 nr. 41 s. 23 af Steffen Larsen:

Lene Fauerby er taget tilbage til det Grønland, som hun kender så godt. Børnebogen Et halvt hjerte fortæller en moderne historie om pigen Naja, der kommer ´hjem´, fordi der er sket noget forfærdeligt med mor nede i Danmark. Nu slikker hun og far sårene. Det er bestemt ikke nemt – og bedstemor lugter af fisk.

Ind i denne hverdagsrealisme væver Lene Fauerby en historie om, hvad der hændte de kvinder, man fandt som mumier i én grav. Også de var ubekymret glade, da ulykken ramte dem i 1460. Det er en fin bog om sorrig og glæde til alle tider.

Folkeskolen 2003 årg.120, nr. 10 s. 53 af Ingrid Skovgaard Andersen:

Det flækkede liv – konfrontationen mellem fortid og nutid – afspejles på flotteste vis i Peter Madsen illustration på forsiden af bogen “Et halvt hjerte”. For Naja – hovedpersonen i bogen – bliver livet ubarmhjertigt flækket, den dag moderen og lillesøsteren bliver dræbt i en bilulykke.

Pludselig er det slut med alle de almindelige dage med deres almindelige gøremål og ritualer.

Faderen tror på opbruddet som løsning til at komme videre i livet. Han og Naja flytter til Najas mors hjembygd i Grønland. Naja er ikke begejstret for de nye omgivelser og for adskillelsen fra vennerne i Danmark. Kulturmødet er også svært, med en familie, som hun ikke har set i mange år.

Fjeldet bliver hendes tilflugtssted. I fjeldene finder hun rum, fred og afslapning. I afslapningen drømmer hun mærkværdige og meget dramatisk drømme, som sætter hende mange hundrede år tilbage i tiden. I drømmene indtager hun en piges plads i en konebåd. Båden kæntrer, og alle i båden dør. Drømmen har stærke paralleller til Najas egen ulykkeshistorie. Naja vågner af drømmene med et fornyet og stærkt ønske om at få tag i livet.

Det fungerer meget flot og dramatisk med at få flettet historien om de gamle mumier fra Umanaq-området ind i historien. Fundet af mumierne fandt sted i 1972.

Bogen er meget velskrevet med et billedrigt sprog, men stadig letlæselig. Bogen vil fortrinsvis tiltale piger, som vil få en god læseoplevelse. Bogen vil kunne fungere fint i forbindelse med emner som opbrud og kulturmøde. Absolut en bog til skolebiblioteket.

Børn og Bøger 2002 nr. 6 af Kirsten Aggerholm:

Allerede første side i denne medrivende bog signalerer katastrofe. En lykkelig tilværelse knuses på et sekund.

Den altoverskyggende hovedperson er teenagepigen Naja, som er halvt dansk og halvt grønlandsk.

Efter en bilulykke, hvor Najas lillesøster og hendes grønlandske mor omkommer, rejser hun og faderen tilbage til Grønland til moderens fødeby. Dette er en ekstra belastning for Naja. Ikke blot har hun mistet sin mor og lillesøster, men hun bliver nu også revet fra sin kendte danske tilværelse til en ny og ukendt i et helt fremmed miljø. Alt det, der har været hendes verden, er væk – hun føler sig kun halv.

Børn kan være så ulykkelige, at de bliver apatiske for at kunne holde det ud, og voksne kan have svært ved at forstå deres reaktion.

I sin ensomhed går Naja mange gange til fjelds, og her oplever hun sære drømme om nogle grønlandske kvinder og en konebåd, der kæntrer som en pendant til bilulykken.

Inspirationen til dette har forfatteren fået fra fundet af nogle 500 år gamle mumier i Uummanaq området, som blev opdaget i 1972 i en hule under en klippehylde. På en underlig måde identificerer Naja sig med en af mumierne, som led druknedøden, og hun indser, at hun trods alt har lyst til at leve videre.

Der er fine naturskildringer, som viser at forfatteren er fortrolig med den storladne grønlandske natur, fordi hun selv har boet der, og sekvenserne om mumierne føjer sig fint og logisk ind i handlingsforløbet.

Denne spændende og følelsesladede bog er gjort overkommelig læsning for børn fra omkring 4. – 5. Klasse ved at have en stor og tydelig topografi og korte overskuelige kapitler.

Bibliotekslektørerne skrev:

Af Vibeke Axelsen:

Denne velskrevne bog vil kunne læses fra 5. Kl. Den er let at læse, sproget er enkelt, layoutet er med tydelige store bogstavtyper, og kapitlerne er overskuelige. Hovedpersonen er 13 år, så den vil have relevans for læsere helt op til 7. Klasse. Historien er spændende og vedkommende – nok specielt for piger. Den handler om Naja, hvis far er dansk og mor grønlandsk. Moren og lillesøsteren bliver dræbt i en tragisk bilulykke, og farens og Najas liv går i stykker. For at ændre på deres situation og prøve at få et nyt liv, flytter Naja og faren til Grønland til den lille by, hvor moren kom fra. Naja trives dog ikke. Hun er splittet mellem sin tidligere tilværelse i Danmark og sit nye liv i Grønland. Hun føler sig ensom, og der skal en dramatisk begivenhed til, før situationen vendes til det bedre. I sin ensomhed færdes hun en del i fjeldet, og der finder hun et yndlingssted, hvor hun opholder sig og drømmer sære drømme. På fornemste vis får forfatteren flettet drømmene sammen med den begivenhed, der bliver vendepunktet for Naja og hendes fremtid, så hun kan se lys forude. Bogen har troværdige og gode personbeskrivelser, og læseren får et fint indblik i grønlandsk kultur og natur. Bagsidetekst og forsidebillede svarer fint til indholdet.

Af Elin Søborg:

Lene Fauerby har skrevet en række bøger for børn især billed- og letlæsningsbøger, men også enkelt romaner for større børn. Her tager hun dels udgangspunkt i en ca. 13-årig piges tab af mor og lillesøster i en trafikulykke og siden tab af venner og de velkendte omgivelser, da hun og faderen meget mod hendes vilje flytter til moderens hjembygd i Grønland. Dels tager hun udgangspunkt i fundet af nogle grønlandske mumier i 1972. I sin ensomhed søger Naja op i fjeldene, hvor hun i en slags drømmesyn flere gange bliver til den unge pige, der er en af mumierne og oplever hendes sidste dage og druknedød, som viser Naja, at hun ikke selv er parat til at dø. Billedet af Najas sorg og reaktion på den står stærkt, ligesom mumiepigens tanker og gøremål går klart igennem, mens de øvrige personer og egentlig også den grønlandske dagligdag, Naja møder, står ret svagt, bl.a. ved man ikke helt sikkert, hvor gammel hun er. Sproget er malende og meget billedrigt, men let at gå til, og den åbne opsætning og typografi gør den tilgængelig fra ca. 11 år. Det smukt tegnede omslag, der signalere både Grønland og dobbelt identitet vil især tale til de lidt romantiske piger i 12-14 års alderen

Læserne skrev om et halvt hjerte

Rikke 8. Klasse:

Det er en rigtig god bog og forfatteren er rigtig god til at skrive sådan at man virkelig lever sig ind i hvordan Naja har det. “Indeni var der lige så gråt som udenfor, og sådan var det bedst nu.”

Hun beskriver utrolig godt Najas følelser. Der sker hele tiden noget i bogen og den er ikke kedelig på noget tidspunkt.

Lene Fauerby : Et halvt hjerte
Bogen handler om en pige der hedder Naja, hende og hendes far, mor og lillesøster der hedder Emilie. De kører galt og hendes mor og Emilie dør. Hendes Far beslutter at de skal flýtte til Grønland, der kommer Najas mor fra og deres familie bor der oppe.
Der går lang tid før at hun rigtig kan falde til. Hun skal gå i klasse med sin fætter Mikkel, og hun har fået at vide at de kun er 13 i deres klasse. I Najas gamle klasse var de ca 27, så hun synes det er meget mærkeligt. De skal sidde ved enkelt bord og det er Naja heller ikke vant til. En dag vil hun skrive et brev til sin bedste veninde Line, og hun får et tilbage. Hun bliver sur på Line de store havde lige lavet et skuespil og Line og Troels var hovedpersonerne. De spillede Romeo og Julie. Naja har tit kunne lide Troels og nu kom Line og Troels sammen. Hun ville ikke skrive brev til Line i lang tid. Naja skulle starte i skole, hende og Mikkel gik op i deres cafeteria og fik en is. Naja sad over for to piger der hed Julia og Emma, de sad og snakkede på grønlandsk så hun kunne ikke forstå noget af det. Lidt senere var der en pige der spurgte om jeg ikke kunne grønlandsk, og jeg sagde nej. Hun sagde at de havde sagt at Naja var grim, men det var dem der var grimme den ene havde en stor prik på næsen, den var rød. Da Naja kom hjem var der brev til hende fra Line. Der var en halskæde i. Line og Naja bliver gode venner igen og Line kommer og besøger dem.

Christina – 12 år

Andre Bøger jeg har skrevet om Grønland:

Fanget af isen

14-årige Mikkeli og bedstefaderen tager på sælfangst på Grønlands Østkyst nær Ammassalik. Tåge medfører, at de driver rundt i to uger. Heldigvis er bedstefaderen en erfaren fanger og stor fortæller.

Nogen gange gør det ondt at leve

2. del af: Fanget af isen.

Mikkeli og Silpa går i 10. klasse i en lille østgrønlandsk bygd. De er glade for hinanden, men Silpa har problemer hjemme, og deres kærlighed bliver sat på mange hårde prøver.

Serien om Kasper og Malik

Fjeldånden.

Kasper og Malik bor i Grønland. De går op i fjeldet. De vil jage ryper. De ser noget i sneen og går efter det. Er det en ond ånd? De bliver væk og det begynder at sne. De farer vild og de kan dø i kulden. Kan nogen finde dem?

Isbjerget.

Kasper og Malik bor i Grønland. De sejler ud i en båd for at fiske. De ser en flok hvaler. De vil se dem bedre og kravler op på et isbjerg. Isbjerge er farlige og kan gå i stykker. De to kommer i stor fare.

En hvalp i fare.

Kasper har fået en hundehvalp. Han bor i Grønland, hvor der er vilde hunde, der spiser hundehvalpe, hvis de er sultne nok. Kaspers hvalp bliver taget en dag …

To isbjørne.

Kasper og Malik bor i Grønland. En dag kommer de for langt op i fjeldet, og pludselig er der to isbjørne efter dem.

Flere er undervejs

Bøger man kan læse om mumierne og det gamle Grønland:

Rosing, Jens Himlen er lav / [tekst og tegninger] Jens Rosing. – [Højbjerg] : Wormianum, 1979. – 55 sider : ill. ; 26 cm

For 500 år siden ramtes et lille nordgrønlandsk samfund af en katastrofe, hvor 8 mennesker omkom. Her skildres fundet af deres grave, de begravede, deres dragter og livsvilkårene dengang

Fleischer, Jørgen Grønlands historie – kort fortalt / Jørgen Fleischer. – 1. udgave, 1. oplag. – [Kbh.] : Aschehoug, 2003. – 70 sider : ill. (nogle i farver)

Andre bøger man kan læse om det nye Grønland:

Bibi er grønlænder / Peter Bejder og Kim Boye Holt ; fotos af Thomas Arnbo. – Skødstrup : Mañana, 2002. – 48 sider : ill.. – (Verdener mødes)

Faurby, Bent Grønland / af Bent Faurby ; tegninger: Christian Würgler Hansen ; fotos: Hans Meineche … [et al.]. – 1. udgave, 7. oplag. – [Kbh.] : Gyldendal, 2003. – 32 sider : ill. (nogle i farver). – (De små fagbøger)

Romaner for børn og unge - serier
2355850
7542383

Mikkeli og Silpa Illustreret af Lene Fauerby

Romaner for de 9-13 årige. Foregår i Østgrønland.

5152728

Vampyr

Mads og Jonas har lykkelig glemt alt om sidste år på koloni i Sverige, hvor de måtte nedkæmpe to afskyelige vampyrpiger.

De er godt tilfredse med den nye skole, hvor de endda kommer til at gå i klasse med Sara og Julie.

men en dag går døren til klassen op og en ny dreng træder ind. En dreng med meget sort hår og meget bleg hud. Sara og Julie synes i begyndelsen, at den nye dreng er rigtig sød, men så sker der noget, som er både mærkeligt og skræmmende …

Og hvor kommer den store sorte kat fra?

En ny vampyrjagt skal begynde!

Gyldendal 2010